Whatsapp-buurtwacht voorkomt groot aantal inbraken

Whatsapp

Hoe zorg je ervoor dat de inbraak in je buurt afneemt? Een Whatsapp-buurtwacht zou een van de oplossingen kunnen zijn.

In 35 Tilburgse buurten heeft zo'n Whatsapp-groep geleid tot een halvering van het aantal inbraken, blijkt uit onderzoek door de universiteit van Tilburg. Onderzoeker Martijn Akkermans is enthousiast: "Zo'n spectaculaire daling hadden we niet verwacht", zegt hij in het AD.

Hij noemt het afschrikeffect als belangrijkste reden van de afname: "Inbraken worden vaak gepleegd door lokale inbrekers. Als ze weten dat er een Whatsapp-groep actief is, haken ze af. Ook worden buurtbewoners mogelijk alerter en zijn ze eerder geneigd om de politie te bellen als ze iets verdachts zien."

Hoe werkt zo'n Whatsapp-buurtwacht?

  • Wie iets verdachts ziet, belt eerst 112
  • Daarna stuurt degene die iets gezien heeft dat niet in de haak is, een beschrijving van de verdachte naar de Whatsappgroep.
  • De andere gebruikers in de groep reageren op het bericht.
  • Die berichten worden doorgezet naar de politie.
  • Waarschuwing van de politie: hang nooit de held uit, want de verdachte kan gewapend zijn.

 

Ook de Nationale Politie is enthousiast over de Whatsapp-buurtwachten. "Deze groepen fungeren als extra ogen en oren in de wijk", zegt landelijk coördinator woninginbraken Sybren van der Velden, die in steeds meer steden zulke online-buurtwachten ziet ontstaan.

Sinds zaterdag 21-11-2015 worden de inbrekers geattendeerd dat deze wijk door een whatsapp-buurtwacht in de gaten wordt gehouden.

Whatsapp Sticker

 


Afdrukken   E-mailadres