De babbeltruc

Politielogo

Beroving door een ‘babbeltruc’ komt steeds vaker voor: onbekenden bellen bij u aan en gebruiken een smoes om binnen te komen. Of ze spreken u op straat aan, in de supermarkt of bij de pinautomaat. Vervolgens stelen zij uw geld en andere waardevolle bezittingen. In sommige gevallen gebeurt dit in combinatie met bedreiging en/of geweld. Denk niet dat het u niet overkomt, want de dieven zijn zeer behendig met hun smoezen.

Bel de politie
Vertrouwt u het niet en is de persoon nog aanwezig of in de buurt? Bel dan 112. Is de persoon verdwenen, bel dan 0900-8844.

Allerlei smoezen
De daders gebruiken allerlei soorten smoezen om aan uw geld of bezittingen te komen. Ze kunnen er heel betrouwbaar of aardig uitzien. Van deftige mannen in pakken tot moeders met schattige kindertjes. Ze zeggen bijvoorbeeld dat ze van de bank zijn, van de thuiszorg, dat ze de meterstand komen opnemen of ze vragen u of hun kind bij u naar het toilet mag.

Enkele tips
Trap niet in de smoezen en volg de adviezen van de politie op. Hieronder geven we er alvast enkele:

 

  • Doe niet zomaar open, kijk eerst wie er voor de deur staat.
  • Laat nooit een onbekende in uw huis. Wilt u iemand ergens mee helpen, laat ze dan buiten wachten en sluit de buitendeur!
  • Laat mensen geen gebruik maken van uw (mobiele) telefoon. Eventueel kunt u voor ze bellen.
  • Betaal geen (porto)kosten voor pakjes die u niet heeft besteld. 
  • Vraag collectanten, meteropnemers en reparateurs altijd naar hun legitimatie en controleer deze goed. Bel gerust met het bedrijf of de instelling. Zoek het telefoonnummer zelf op in het telefoonboek. Laat de persoon buiten wachten voor een gesloten deur totdat u zeker weet dat het in orde is.
  • Wilt u iets geven bij een collecte? Sluit de deur en ga dan het geld halen. Neem uw portemonnee niet mee naar de voordeur.
  • Als mensen u een dienst aanbieden, zoals messen/scharen slijpen of schoorsteenvegen, leg dan van tevoren (schriftelijk!) de prijs vast. Anders kunt u achteraf enorme rekeningen krijgen.
  • Pas op met kopen aan de deur, want dit betekent in principe dat u overhaast moet beslissen. U hebt als koper aan de deur allerlei rechten.
  • Geef nooit uw pinpas uit handen maar houd die zelf vast. Geef nooit iemand uw pincode. Uw bank zal die nooit aan u vragen.
  • Pinnen doet u altijd met twee handen: 1 hand om de code in te toetsen en 1 hand om het intoetsen af te schermen. Staat iemand te dicht bij u? Vraag of deze persoon een stukje naar achteren gaat. Doet die dat niet, breek dan de pintransactie af en vertel het winkelpersoneel waarom.

 Burgers, politie en gemeenten werken samen aan veiligheid

www.burgernet.nl  –  0900-8844

Afdrukken   E-mailadres