• geef je op bij burgernet, klik op het plaatje van Burgernet
Webdesigner Rob van den Hondel
nlenfrdepl

Buurtbewoners kunnen en doen het zelf

Gepubliceerd: dinsdag 18 december 2012 Geschreven door Gemeente Oosterhout

Gemeente Oosterhout logo

Merijn Scheifes is al enige tijd buurtcoördinator in Gemeente Oosterhout. Hij was nauw betrokken bij het succesvolle buurtpreventieproject in de kruidenbuurt, waarbij de gemeente, Surplus Welzijn, maar vooral de bewoners van de kruidenbuurt zich hebben ingezet voor de leefbaarheid en veiligheid van hun eigen buurt.

Sinds enig tijd is hij buurtcoördinator Zuid en Slotjes. Een buurtcoördinator houdt zich bezig met allerlei zaken die zich afspelen in een wijk wijst de weg binnen de gemeentelijke organisatie en stimuleert waar mogelijk allerlei initatieven. Merijn Scheifes: "In mijn werk probeer ik mensen de weg te wijzen en te motiveren om zelf projecten op te pakken".
Merijn heeft in de afgelopen jaren wel het een en ander zien veranderen. In het verleden was veel mogelijk, Wilde iemand zijn straat extra schoon hebben, een extra maaibeurt voor het gazon of een speeltuin voor de deur, dan belde je de gemeente en dan kon het wel worden geregeld. Zo werkt het niet meer. 

Er zijn strakkere planningen, er wordt stekker op budget gelet en inwoners worden aangesproken op hun eigen verantwoordelijkheid. Er zijn nu bijvoorbeeld meer bewoners die, als Zapper (ZwerfAfvalPakkers), zelf hun straat extra schoonhouden of een hondenpoepactie organiseren van buurtbewoners wordt nu gewoon verwacht dat ze elkaar helpen of aanspreken op hun gedrag.

Het is dan ook tof om te zien dat Oosterhouters, jong en oud meedoen aan de straatspeeldag, schoonmaakdagen, buurtpreventieprojecten, een 30 km-actie of aan een burendag. En ondanks de bezuinigingen is er voor bepaalde eigen initiatieven nog geld beschikbaar ook! Bijvoorbeeld door het oranje fonds, VSB Fonds, Thuisvester of door de gemeente Oosterhout via het buurtzapbudget en het buurtzapbudget voor jongeren. http://www.oosterhout.nl/inwoners/wonen-leven/buurtbeheer. Maar ook al doen we een sterk beroep op zelfredzaamheid van mensen, via het gemeentelijk meldpunt staan we altijd open voor vragen, meldingen en suggesties over de openbare ruimte, denk aan defecte straatverlichting, zwerfafval, defect parkeerautomaten- en meters, wateroverlast, groenonderhoud, afvalinzameling, milieuklachten en handhaving meldingen.

Dus mensen, blijft gerust bellen of mail: 140162 of mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het is belangrijk dat wijkbewoners zelf initiatieven blijven ontplooijen, oplettend zijn en hun eigen verantwoordelijkheid nemen, bijvoorbeeld door buurtpreventieprojecten want samen maken we de wijk.

Merijn Scheifes
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.